Geschenk van Boeddha

‘Eerbiedwaardig eiland’ betekent Sri Lanka letterlijk – en daar is geen speld tussen te krijgen

35

De burgeroorlog is beslecht en het peervormige eiland in de Indische Oceaan is heropend als tropisch vakantieparadijs. Reisjournalist Sander Groen en fotograaf Frits Meyst reizen naar Sri Lanka voor cultuur, natuur, strand en ontspanning in de ayurveda-spa. Vraag wel even bescherming aan Boeddha.

“Zou toch komisch zijn als we nóg een auto in de kreukels zouden rijden,” zegt reisgenoot Frits grappend op de laatste dag van onze rondreis over Sri Lanka. Hij had het beter kunnen afkloppen. Het begon al goed: we zijn net aangekomen als chauffeur Shirath zijn minibus behendig door de smalle straatjes van het Hollandse fort in Galle manoeuvreert en er pardoes moet worden uitgeweken voor een toektoek. Met een doffe klap komen we tot stilstand tegen een betonnen paal. Shirath mag met zijn busje terug naar Colombo en de volgende ochtend staat zijn collega Sarath voor ons klaar met een glimmend gepoetste personenwagen. Een auto zonder deuken, op Sri Lanka is dat een wonder.

Het verkeer is een bloedstollende bende: beschilderde trucks, brommertjes met minstens vier man erop en gebutste barrels scheuren links en rechts voorbij, inhalen kan ook best met z’n drieën naast elkaar, fietsers kriskrassen ertussendoor, voetgangers rennen voor hun leven en als een halve eeuw oude autobus in volle vaart frontaal op je af komt, dan stuur je gewoon even de berm in. Gesneden koek voor Srilankanen, westerse toeristen schrikken zich een hoedje. Sarath weet dat en heeft zijn rijstijl aangepast: beheerst en soepel laveert hij overal tussendoor, zonder ook maar een krasje. Tot die laatste dag. Een brommertaxi wijkt onverwacht uit, piepende banden en bóem: een minibus ramt ons van achteren. Na die van Shirath zit ook de wagen van Sarath in de prak.

 

Nieuwsbrief: € 0,-
De mooiste reisverhalen van de beste reisjournalisten in je mailbox? Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief.