Een zoete kerst in Italië

Milaan is de bakermat van de panettone, het zoete brood op alle Italiaanse kersttafels

13

Een Italiaans kerstdiner is niet compleet zonder panettone toe. Reisjournalist Ralf Groothuizen en fotograaf Jeroen Berends bezoeken de beste meesterbakkers van Milaan, de geboortestad van dit zalige zoete kerstbrood.

Stap rond kerst in Italië in een vliegtuig en het valt meteen op: alle Italianen reizen met meer handbagage dan toegestaan. Het grondpersoneel knijpt een oogje toe terwijl de passagiers grote vierkante gouden dozen meezeulen met een rood lint eromheen. In zo’n doos zit een panettone, een grote koepelvormige stol, van de baas gekregen als kerstpakket. Bestrooid met poedersuiker komt die tijdens de feestdagen op tafel, om van te smullen met de hele famiglia. Traditiegetrouw wordt er een glas spumante bij gedronken.

Ook buiten Italië maakt de panettone opmars: in delicatessenwinkels gaan fabrieksexemplaren, die in de Italiaanse supermarkt een euro of vier kosten, voor driedubbele prijzen als zoete broodjes over de toonbank. Andere koek is het in Milaan, waar een met liefde en zorg vervaardigd kerstbrood van een meesterbanketbakker tegen de dertig euro kost. Hier, in de geboortestad ervan, schuimen we de beste pasticcerie af, op zoek naar de allerlekkerste panettone.

 

Nieuwsbrief: € 0,-
De mooiste reisverhalen van de beste reisjournalisten in je mailbox? Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief.