Leven zonder tijd en geld

Met een 4WD op avontuur in Namibië

9

Namibië is droog, leeg en ruig. Uitgestrekte woestijnen, verlaten zandvlaktes, soms een drinkplaats waar het wemelt van de wilde dieren. Een land waar de natuur het voor het zeggen heeft. Als je dat écht wilt bekijken, is er eigenlijk maar één manier: wildkamperen op de meest afgelegen plekken die een Nederlander zich kan voorstellen.

Ik hoor iets. Het is een uur of negen ’s avonds, we kamperen ergens in de droge bedding van de afgelegen Khumib rivier. We hebben lekker gegeten, de tentjes staan opgeklapt, nog even een biertje bij het kampvuur. Maar achter de auto ritselt iets. Ik loop erheen en zet de zaklamp erop. Zwarte schorpioen! Een joekel!

Ik achtervolg het beest (die kunnen nog hard lopen) met mijn zaklantaarn als ik opeens twee oogjes ontdek in de bundel licht. Ongeveer 40 meter verderop, precies in de rook van ons vuur. Daar zit een dier. Best groot eigenlijk. Ik waarschuw mijn reisgenoot Marc: ‘Daar! Een beest!’ Langzaam loop ik er naartoe, met de lichtbundel continu op de onbeweeglijke glanzende ogen gericht. Als ik er nog een meter of 20 vanaf ben, zie ik het: een bruine hyena. Wow! Langzaam beweeg ik achteruit, terug naar de auto en het kamp. Dan begint er opeens een ijselijk geschreeuw en gekrijs, links van mij. Twee andere hyena’s raken in gevecht met elkaar.

 

Nieuwsbrief: € 0,-
De mooiste reisverhalen van de beste reisjournalisten in je mailbox? Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief.