Op zoek naar Nemo

Maleisisch Borneo is onder én boven water een natuurwalhalla van jewelste

15

Maleisisch Borneo is een natuurwalhalla van jewelste. Reisfotograaf Rutger Geerling duikt naar een wondere onderwaterwereld van kleurig koraal en tropische vissen, vaart door het regenwoud langs orang-oetans en dwergolifanten en ziet babyschildpadjes op het bountystrand.

“Zoiets heb ik nog nooit gezien, ik had er úren naar kunnen blijven kijken!” Terwijl hij zijn duikbril afzet, is Kev razend enthousiast. De 32-jarige Australiër is personal trainer en heeft het lichaam dat daarbij hoort – hij heeft meer weg van een gebronsde instructeur op de pagina’s van een glossy duikbrochure dan van de gemiddelde toerist in Maleisië. “Jullie zouden daar beneden stoeltjes moeten neerzetten,” lacht hij naar de schipper. Zijn vrouw Denise klinkt instemmend en ook ik kan het beamen. De duik die we net maakten, belandt met stip in mijn persoonlijke top-3.

Plaats van handeling: een piepklein eiland voor de kust van Borneo, zo schaamteloos mooi dat je er nooit meer weg wilt. Wie ooit ‘Lankayan’ heeft gegoogeld, weet waar ik het over heb: een traanvormig groen stipje in de Suluzee, omgeven door het aanlokkelijkste blauwe water dat je je kunt inbeelden. Voor vertrek waren onze verwachtingen hooggespannen, bij aankomst werden ze overtroffen. We lopen over de houten pier en zien rondom in het transparante zeewater de kleurigste koralen, waartussen scholen tropische vissen rondzwemmen. Het lijkt een aquarium, maar dan levensgroot en levensecht.

 

Nieuwsbrief: € 0,-
De mooiste reisverhalen van de beste reisjournalisten in je mailbox? Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief.