Onderduiken in de Malediven

Welkom op Vilamendhoo en Eriyadu: de natte droom van elke duiker

11

Geen archipel op aarde zo paradijselijk als de Malediven. Reisfotograaf Rutger Geerling ontdekt al duikend dat de onderwaterwereld er zo mogelijk nog mooier is. Hij wordt bijna letterlijk om de oren geslagen met haaien, mantaroggen en walvishaaien.

Er zijn van die bestemmingen die roepen om een raamplaats tijdens de vlucht, al is het maar voor de laatste tien minuten. De Airbus uit Istanbul heeft de landing ingezet en scheert rakelings over een azuurblauwe watervlakte die slechts onderbroken wordt door surrealistisch aandoende eilanden. Achtduizend kilometer van huis, een half etmaal onderweg en het paradijs schuift onder me door: groene palmbomenjungles worden omringd door oogverblindend witte stranden met daaromheen weer koraalriffen. Vanuit het vliegtuigraampje kan ik zien hoe de jonge rifhaaien er hun rondjes zwemmen.

Maar ik ben er nog niet. Malé is het hoofdeiland en de drukste plek van de Malediven: een soort tropisch Sim City, van rand tot rand volgebouwd. Hier stap ik over op een brandweerrood watervliegtuig, dat scherp afsteekt tegen de knalblauwe lucht. Na een sterk snelle en routineuze veiligheidsinstructie start de piloot de propellers en met een razende vaart stuiteren we noordwaarts over de Indische Oceaan. Op naar het Alif Dhaal-atol, een van de 26 atollen die het land telt, met verspreid over 90.000 vierkante kilometer maar liefst 1192 eilanden.

 

Nieuwsbrief: € 0,-
De mooiste reisverhalen van de beste reisjournalisten in je mailbox? Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief.