Een knisperende oprijlaan

Gekanteelde torens, woeste eenhoorns en spuitende tepels: op reis langs Ierse kasteelhotels

5

‘Een kasteel zoals je dat als kind tekent, met een lange, lange oprijlaan en kantelen en torens van waaruit Raponsje makkelijk haar lange haar zou kunnen laten vieren.’ Reisjournalist Ivo Weyel en fotograaf Herman van Heusden doorkruisen Ierland langs sprookjeskasteel en spookkasteel.

De navigatie stond afgesteld op de Ierse taal. Dat wist ik niet. Ik toetste de bestemming in het Engels. Computer said no. Ik begreep er niks van. Keer op keer ging het mis. Tot ik door had dat het plaatsje Navan op z’n Iers An Uaimh heet. Lost in translation. Ierse plaatsnamen lijken in niets op de Engelse. Dat komt omdat die slimme Ieren al in de oudheid een soort navigatie aanbrachten in hun plaatsnamen, zodat je precies wist waar je naartoe moest. Dat kon echter in het uitgestrekte landschap best gecompliceerd uitpakken. Ierse plaatsnamen zijn dus lang en vinden hun oorsprong in de Keltische taal. Neem Muckanaghederdauhaulia. Ik kreeg het maar niet ingetoetst, maar vroeger was het eenieder meteen duidelijk. Het betekent namelijk ‘Bergrug in de vorm van de rug van een varken tussen twee uitgestrekte poelen ziltig water’. Zoiets als bij Hoevelaken linksaf.

Het doel van de reis: kastelen. Nergens ter wereld zijn (of waren, moet ik eigenlijk schrijven) er meer dan in Ierland. In de hoogtijdagen van de middeleeuwen niet minder dan een stuk of achtduizend, elk de woonstee van het hoofd van de plaatselijke clan. Het gros daarvan is verdwenen, en van wat er over is, is het merendeel een ruïne. De rest is gerestaureerd en doet dienst als museum of hotel. Of als woonhuis. Onderweg, drie kwartier buiten Dublin, zie ik een bordje ‘Te koop’ aan een hek hangen. Google vertelt dat het hier gaat om Lyons Demesne Castle, gelegen op ‘slechts vijf minuten van Dublin’ – ze bedoelen per helikopter; er is een landingsbaan in de tuin. Elf kamers, twaalf badkamers, een biljartkamer, huisbioscoop, binnen- en buitenzwembad en een hectare of honderd. Vraagprijs: 30 miljoen euro.

 

Nieuwsbrief: € 0,-
De mooiste reisverhalen van de beste reisjournalisten in je mailbox? Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief.