Jager in drie dagen

In Delaware kun je zó met geweer of kruisboog op pad om dieren af te knallen

9

Na een gratis cursus van drie avonden ben je in het Amerikaanse Delaware een echte jager. Klinkt cru, maar is het dat ook? Reisjournalist Jessica de Korte, zelf natuurliefhebber en dierenvriend, ging op pad met geweer en kruisboog. Zou ze schieten als er twee Bambi-ogen in haar vizier verschijnen?

“Always point your gun in a safe direction!” roept een klas van twintig kinderen in koor. De ogen zijn gericht op docent Lance Fleetwood, die met een oranje geweer in de lucht loopt te zwaaien. Een lichtbruin T-shirt met het logo van Delaware Division Fish & Wildlife knelt om Lance’ buik. Op zijn camouflagepet steunt een zonnebril, nog van de snikhete middag. Ik ben in het Hunter Education Center van Greenwood, in het zuiden van de staat Delaware aan de Amerikaanse oostkust. Samen met docenten Kevin Halsey en Lester Pride brengt Lance ons in drie avonden de beginselen van het jagen bij. Haal ik mijn examen, dan kan ik online mijn jagersvergunning kopen en schieten op eenden, herten, eekhoorns, bosmarmotten, bijtschildpadden, coyotes, wasberen – een eindeloze waslijst. Over een paar dagen staat mijn eerste jachtavontuur gepland. Het angstzweet breekt me uit.

Eerst op cursus. Een enorme Amerikaanse vlag en dito pick-up trucks op de parkeerplaats doen me denken aan de rednecks, de conservatieve, religieuze en soms agressieve en racistische boeren in de zuidelijke staten. In een hoek van het klaslokaal kijken potige mannen met de armen over elkaar mij wantrouwig aan. Hun kinderen, van 10 tot 14 jaar, blijken mijn medeleerlingen: meiden met blonde paardenstaarten en coladrinkende jongens. Mijn vrolijke buurvrouw, twintiger Ruth Kauffman, is met haar neefje mee. “Ik vertrouw het vlees in de supermarkt niet meer,” vertelt ze me. “De bio-industrie is zo slecht. Als ik ga jagen, weet ik tenminste wat ik eet.” Ruth is christelijk, studeerde industrieel ontwerpen en werkt als interieurfotograaf. Net als ik houdt ze van de natuur. Als iemand me ervan kan overtuigen dat dieren afknallen niet alleen maar harteloos is, is zij het wel.

 

Nieuwsbrief: € 0,-
De mooiste reisverhalen van de beste reisjournalisten in je mailbox? Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief.