Op zoek naar Pablo

In het voetspoor van ’s werelds beruchtste drugsbaron door Medellín

10

Hij is al decennia dood, maar mede dankzij Netflix is de herinnering aan Colombia’s beruchtste drugsbaron nog springlevend. Reisjournalist Julie Enthoven en fotograaf Paul Smith volgen in zijn thuisstad Medellín het voetspoor van Pablo Escobar.

Op het dashboard van ons busje ligt een sticker van de beroemde mug shot van Pablo Escobar. De uitdagende lach van de maffiabaas reflecteert in de ruit waarachter de parken, kantoren en graffitimuren van Medellín voorbijschieten. Plotseling verdwijnt de norse blik van het gezicht van de chauffeur. Hij grijnst jongensachtig en trapt abrupt het gas in. De witte minibus dendert in volle vaart de heuvel af. “Oh my god, the full experience!” joelen de acht toeristen achterin, terwijl ze elkaar vastgrijpen om niet om te vallen. “Zo reed ik ook als ik moest vluchten met Escobar,” lacht de bestuurder.

We zitten in de auto bij iemand die zich Jaime noemt. Een achternaam krijgen we niet en er mogen geen foto’s van hem worden gemaakt. Jaime beweert de voormalige chauffeur te zijn van Pablo Escobar, een van de dodelijkste criminelen uit de wereldgeschiedenis. Op het middenconsole van de minibus ligt een korrelige zwart-witfoto: links zien we Gustavo Gaviria, de rechterhand van Escobar en het financiële brein van het drugskartel van Medellín. Tegenover hem aan tafel zit de drugsbaron zelf, met ontbloot bovenlijf, leunend met zijn ellebogen op zijn knieën. Op de achtergrond staat een jongen met een petje, die inderdaad zomaar de jonge versie van onze chauffeur zou kunnen zijn.

 

Nieuwsbrief: € 0,-
De mooiste reisverhalen van de beste reisjournalisten in je mailbox? Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief.