Den Grooten Oorlog

In de Vlaamse Westhoek leeft de Eerste Wereldoorlog voort

8

Meer nog dan WOII leeft in de Vlaamse Westhoek de Eerste Wereldoorlog voort. In Ieper wordt nog dagelijks onder de Menenpoort de Last Post geblazen. Reisjournalist Hans Bouman en fotograaf Martin Kers reizen af naar België voor de Wapenstilstandsdag, de grootse herdenking van het einde van de oorlog op 11 november.

Het lijkt een absurdistische grap, maar dat is het niet. Dit is ook niet het soort zaken waar je grappen over maakt. De Dodengang heet de horecagelegenheid waar een groepje toerfietsers zijn rijwielen tegen de gevel zet. De naam is niet zomaar een bizarre ingeving van een eigenzinnige uitbater. Het etablissement ligt schuin tegenover een gereconstrueerd loopgravensysteem uit de Eerste Wereldoorlog. Het bevond zich zó dicht bij de Duitse linies – op sommige plekken nog geen vijftig meter – dat scherpschutters uit het Keizerlijk Leger een voortdurende bedreiging vormden. Vandaar dat dit stukje van het front de naam ‘Dodengang’ kreeg, en de taveerne dus ook.

We bevinden ons aan de rivier de IJzer en rijden over de rustige weg aan zijn westelijke oever. Het is veel te mooi weer voor de tijd van het jaar. Een schaamteloos warme novemberzon vrolijkt het educatieve schoolreisje van een bus uitgelaten kinderen op, die het loopgravenstelsel onmiddellijk in beslag nemen. Ze spelen verstoppertje, tikkertje. Tja, iemand moet toch het goede voorbeeld geven. We kijken rond in het aanpalende Documentatiecentrum en vervolgen onze weg langs de rivier. Er varen geen schepen op en er zitten, het mooie weer ten spijt, ook geen vissers langs de oever. De IJzer lijkt een riviertje van niks, door iedereen genegeerd. Maar dat is gezichtsbedrog.

 

Nieuwsbrief: € 0,-
De mooiste reisverhalen van de beste reisjournalisten in je mailbox? Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief.