Puur avontuur

Met een driemaster naar Antarctica

15

Je kunt Antarctica natuurlijk gaan bekijken vanaf een Russische ijsbreker. Dat levert een reis op die je niet snel zult vergeten. Maar je kunt ook aanmonsteren op de Bark Europa. Dan maak je de reis van je leven.

Het is drie uur ’s nachts, het waait hard en de Europa duikt briesend voorover in een hoge golf. De zeilen staan strak gespannen, het dek is verlaten. Uit de stuurhut schijnt wat licht, ijskoude motsneeuw maakt mijn gezicht gevoelloos. Ik geef twee slagen stuurboord en besef voor de zoveelste keer: wat een ongelooflijk avontuur is dit! Aan het roer van een schitterende driemaster, zeilend over de beruchte Drake Passage. Onderweg van Argentinië naar Antarctica. Het lijkt een hoofdstuk uit een spannend jongensboek, het is realiteit. En het allermooiste: dit avontuur kun je gewoon boeken. Via internet. In vijf minuten.

De hondenwacht loopt van twaalf uur ‘s nachts tot 4 uur ‘s ochtends. God, wat is het koud, dit is echt afzien. Een half uurtje aan het roer, langer houd ik het niet vol. Dan gauw naar binnen en een kop koffie of een kop soep. ‘Let op onderkoelingsverschijnselen,’ heeft scheepsarts Jeannette ons bezworen. Een koude huid, klappertanden, pijnlijke handen en voeten: allemaal waarschuwingssignalen.

 

Nieuwsbrief: € 0,-
De mooiste reisverhalen van de beste reisjournalisten in je mailbox? Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief.