Kerst aan de Somme

Het blauw van Amiens of: de nieuwe kleuren van de kathedraal

8

De kathedraal tooit zich in middeleeuwse kleuren, de wijk Saint-Leu is een verrassing en de kerstmarkt is de grootste van Noord-Frankrijk – maar het meest verbazingwekkend zijn de oude kerstverhalen van soldaten aan het front. Reisjournalist Anne Wesseling en fotograaf Paul Tolenaar vieren kerst in Amiens.

In de kathedraal van Amiens zit een mollig engeltje te wenen bij het graf van een kanunnik. De engel kijkt smartelijk, en dat komt niet doordat het bijna vriest in de kathedraal. Kijk maar hoe hij met zijn rechterelleboog op een schedel leunt en met zijn rechterhand op een zandloper. Het beeldje is een ‘vanitas’; de engel treurt om de eindigheid van het leven en om de tijd die voorbij gaat.

“Die engel is wereldberoemd,” vertelt een gids. “Vooral omdat hij vaak werd afgebeeld op ansichtkaarten. Tijdens de Eerste Wereldoorlog stuurden soldaten die kaarten naar huis, en later kwamen mensen tot uit Canada en Nieuw-Zeeland naar Amiens om de ange pleureur in het echt te zien. Omdat een familielid hier was omgekomen, of hier had gevochten.” Natuurlijk, je zou het bijna vergeten, met je gedachten al bij de warme wijn en oliebollen, maar Amiens ligt aan de Somme. Tijdens de loopgravenoorlogen tussen 1914 en 1918 lag het front 35 kilometer verderop.

 

Nieuwsbrief: € 0,-
De mooiste reisverhalen van de beste reisjournalisten in je mailbox? Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief.